macierze
Nusiek: Wyznacz macierz X z równania:
(X* [2 1]T * [3 2]− 2* | 0 −1|)T −3I = |−1 2| * XT
| 3 2 | |3 1|
probowalam robic na kilka sposob i nie umiem wyznaczyc tego X, ktos pomoże?
27 mar 11:26
Nusiek: 
?
27 mar 11:34
Nusiek: 
?
27 mar 12:54
MQ: Co to jest to −3|
27 mar 13:03
Nusiek: −3l −> jednostkowa * (−3)
27 mar 15:37
Nusiek: w sumie racja, dziwnie to tutaj wyszlo..
ktos pomoze?
27 mar 15:37
MQ: ; to u mnie przejście do następnego wiersza macierzy −− jak w MatLabie
(X*[2 1]T*[3 2] −2*[0 −1;3 2])T−3*[1 0;01]=[−1 2;3 1]*XT <−− transponuję [2 1]
(X*[2; 1]*[3 2] −2*[0 −1;3 2])T−3*[1 0;01]=[−1 2;3 1]*XT <−− mnożę [2; 1]*[3 2]
(X*[6 4;3 2] −2*[0 −1;3 2])T−3*[1 0;01]=[−1 2;3 1]*XT <−− transponuję nawias
(X*[6 4;3 2])T −2*[0 −1;3 2]T−3*[1 0;01]=[−1 2;3 1]*XT <−− transponuję nawias
[6 4;3 2]T*XT −2*[0 −1;3 2]T−3*[1 0;01]=[−1 2;3 1]*XT <−− transponuję macierze po lewej
[6 3;4 2]*XT −2*[0 3;−1 2]−3*[1 0;01]=[−1 2;3 1]*XT <−− przenoszę wyrazy z XT na prawą
−2*[0 3;−1 2]−3*[1 0;01]=[−1 2;3 1]*XT−[6 3;4 2]*XT <−− dodaję macierze
[−3 −9;−1 −7]=[−7 −1;−1 −1]*XT
det[−7 −1;−1 −1]≠0 więc istnieje macierz odwrotna do A=[−7 −1;−1 −1], nazwijmy ją A−1
Musisz obliczyć A−1 −− ja tego nie zrobię, bo jestem leniwy
a potem pomnożyć obie strony przez nią od lewej:
A−1*[−3 −9;−1 −7]=A−1*[−7 −1;−1 −1]*XT
i dostaniesz:
A−1*[−3 −9;−1 −7]=XT
Reszta to banał, nie?
27 mar 16:39
Nusiek: czy aby na pewno mozna pomnozyc [2;1]*[3 2] kiedy mamy x*[2;1]*[3 2] ? przeciez mnozenie w
macierzach nie jest przemienne
28 mar 10:56
MQ: A co tu ma do tego przemienność?
Tu skorzystałem z ŁĄCZNOŚCI mnożenia macierzy!
28 mar 11:05
Nusiek: wynik wychodzi zly, inny niz w odpowiedziach
28 mar 11:16
Nusiek: ale faktycznie, cos takiego jak lacznosc macierzy istnieje− po prostu nie wiedzialam
28 mar 11:17
Nusiek: i [6 4; 3 2]
T*X
T = (X*[6 4; 32])
T , tak? to z jakiej wlasnosci jest
28 mar 11:18
Nusiek: i [6 4; 3 2]
T*X
T = (X*[6 4; 32])
T , tak? to z jakiej wlasnosci jest
28 mar 11:18
Nusiek: w kazdym razie dziekuje
28 mar 11:23
MQ: Z własności: (A*B)T=BT*AT
28 mar 11:28
MQ: Mi wyszło X=13*[1 2;1 20]
28 mar 11:34
MQ: Źle! już wiem −− walnąłem się przt dodawaniu macierzy po lewej stronie. Powinno być:
[−3 −2; 2 −7]=[−7 −1; −1 −1]*XT
28 mar 11:40
MQ: Jeszcze raz źle


[−3 −6; 2 −7]=[−7 −1; −1 −1]*X
T
28 mar 11:43