?
Anula: cczemu 2 pierwiastek z 3/3 + 2 pierwsiatek z 3 równa się 2 i 2/3 pierwiastek z 3? a nie
8pierwiastek z 3 przez/3
27 mar 11:25
Hiromi_Ise: | 8 | | 2 | |
| √3 = 2 |
| √3  |
| 3 | | 3 | |
27 mar 11:31
Anula: ale to nie ma być tak ze 3 jest samo w mianowniku a 8 pierwiastek z 3 w liczniku?
27 mar 11:33
Hiromi_Ise: | | 8 √3 | | 8 | | √3 | | 8 | |
spróbuj to sobie rozpisać: |
| = |
| * |
| = |
| * √3. |
| | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | |
To tylko kwestia zapisu. Twój wynik jest dobry, tylko po prostu nie wyciągnęłaś całości z
ułamka.
27 mar 11:35
Anula: aha okej dzięki
27 mar 11:38