logarytm sprawdzenie
kasia: mam pytanie czy poprawnie rozw zadanie proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawienie

oblicz:
log
1,5 log
8 log
216
log
1,5 * log
8 * log
2 16 (log
a1=0)
= 0 * 0 * 4= 0
dobrze?
27 mar 11:10
proxx: Nie do końca rozumiem, log przy podstawie 1,5 i 8 z czego?
27 mar 11:22
kasia: no własnie z czego? sama nie wiem? takie mam zad i nie bardzo wiem co z nim zrobić
27 mar 11:29
MQ: Jeżeli jest rzeczywiście tak, jak napisałaś:
log1,5log8log216
to należałoby to rozumieć tak:
log1,5(log8(log216))
a wtedy:
log1,5(log8(log216))=log1,5(log84)=log1,523=log3223=−1
27 mar 12:56