funkcje wykładnicze
jarke: | | 2 | |
Liczby 3x + |
| , 3x, 3x−1 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz x. |
| | 9 | |
| | 2 | |
(3x)2 = (3x + |
| ) * 3x−1 |
| | 9 | |
| | 2 | | 1 | |
32x = (3x + |
| ) * 3x * |
| |
| | 9 | | 3 | |
proszę o podpowiedź
27 mar 10:27
AC:
Wstaw za 3x =t i licz dalej tylko pamiętaj że t > 0
27 mar 10:33
jarke: z czego t=0 odpada i mamy
x = −2
dzięki
AC !
27 mar 10:55
jarke: nie chcąc tworzyć nowego tematu piszę kolejne zadanko, bo mam wątpliwość
mianowicie:
| 3x−1 − 1 | | 3x+1 | | −1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = 3x+1−x + − |
| ⇒ 3 − ( |
| )x |
| 3x | | 3x | | 3x | | 3x | | 3 | |
3 − jedna trzecia do potęgi x
dobrze jest, czy mylę się?
27 mar 12:19
krystek: ale zmieniłeś wykładnik z (x−1) na (x+1)
27 mar 12:23
jarke: w liczniku w pierwszym wyrażeniu powinno być 3x+1 moja pomyłka
27 mar 12:26
krystek: sposób liczenia poprawny.
27 mar 12:27
jarke: dzięki zią
27 mar 12:28