oblicz objętość ostrosłupa
kijek: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przeciwległe krawędzie boczne o długości 9√2 są do
siebie prostopadłe oblicz objętość ostrosłupa
27 mar 09:33
proxx: Do obliczenia objętości potrzebujesz Pole podstawy i wysokość. Jeżeli jest to ostrosłup
prawidłowy, który w wierzchołku pomiędzy krawędziami bocznymi ma kąt prosty tzn, że krawędź
boczna do podstawy nachylona jest pod kątem 45o. Obliczasz przekątną podstawy z twierdzenia
pitagorasa a2 + b2 = c2
9√22 + 9√22 = c2
162 + 162 = c2
324 = c2
c = 18
Przekątna podstawy ma długość 18
Następnie liczysz sobie pole podstawy ze wzoru a2 wiedząc, że przekątna kwadrata w podstawie
ma a√2, a bok = a
a√2 = 18
a = 9√2
Pole podstawy = a2 = 162
Z wierzchołka puszczasz sobie wysokość tego ostrosłupa i łączysz ją po podstawie z krawędzią
boczną. Powstaje kolejny trójkąt z kątami 45o. Jeżeli połowa podstawy = 9 to i wysokość
ostrosłupa = 9.
Liczysz objętość.
V = 13 * 162 * 9 = 486
27 mar 11:18
kijek:
27 mar 12:19