jj
kuba: hej, pomoże mi ktoś z metodą de hospitala?
na przykładzie zad
x−>2
26 mar 22:26
Krzysiek: z reguły de l'hospitala liczysz pochodną licznika i mianownika i przechodzisz do granicy ,
jednak w przypadku wielomianów jeżeli dla 2 się zerują to znaczy, że dzielą się przez (x−2)
więc można je np. Hornerem podzielić i przejść do granicy
26 mar 22:30
kuba: a mógłby mi ktoś to rozpisać dokładnie? bo ja nic a nic nie kumam z tego
26 mar 22:59
ZKS:
x3 − 3x2 + 4 = x3 − 2x2 − x2 + 4 = x2(x − 2) − (x − 2)(x + 2) = (x − 2)(x2 − x − 2)
x3 − 9x + 10 = x3 − 8 − 9x + 18 = (x − 2)(x2 + 2x + 4) − 9(x − 2) = (x − 2)(x2 + 2x − 5)
26 mar 23:14