Proszę o pomoc :)
ola :): Oblicz współrzędne punktów przecięcia się okręgu i prostej o równaniach
1.zad x2 + y2 =4 i y=x
2.zad x2 +y2 =5 i 2x−y=0
26 mar 22:18
Gustlik: Rozwiąż układy równań i po sprawie.
26 mar 22:19
ola :): No tak byłam na korkach z analitycznej ale jakoś nie rozumiem
26 mar 22:27
Gustlik: Zad. 1.
{ x2 + y2 =4
{ y=x
x2+x2=4 (za y podstawiam x z drugiego równania)
2x2=4 /:2
x2=2
x1=√2 v x2=−√2
y=x
czyli y1=√2 v y2=−√2
Masz: A=(√2, √2) i B=−√2, −√2)
Drugie robisz podobnie.
26 mar 22:46
ola :): Dzięki za pomoc
26 mar 22:56
Gustlik:
26 mar 23:17