Rachunek
maja: Z talii 52 kart wybieramy losowo jedną kartę.Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
a) karty koloru pikowego
b)karty koloru pikowego lub waleta
26 mar 22:14
Gustlik: |Ω|=52
ad a) |A|=13, bo w talii jest 13 pików.
ad b)
|B|=13+3=16 (13 pików + 3 walety nie−pikowe, bo walet pik jest w tych 13 pikach)
26 mar 22:18
maja: dziękuje bardzo
26 mar 22:19
Aga1: IΩI=52
IAI=13
| | IAI | | 13 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 52 | | 4 | |
IBI=13+4−1=16
26 mar 22:20
Gustlik:
26 mar 22:22
Krysia: Liczbę 10 przedstaw w postaci sumy dwóch licz tak, aby suma ich kwadratów była jak
najmniejsza. Podaj te liczby.
27 mar 17:04