całka
Małgosia: | | e2x | |
podpowie ktoś jak zacząć z całką : ∫ |
| dx |
| | 1+ex | |
26 mar 21:32
Godzio:
| | t | |
ex = t, otrzymasz |
| dt |
| | 1 + t | |
26 mar 21:34
Małgosia: Ale co z tym e2x?
26 mar 21:41
ascyl: Godzio, mógłbyś wytłumaczyć dlaczego w liczniku nie będzie t2 ? Bo podstawiamy t=ex, a jest
przecież e2x
26 mar 21:43
Małgosia: noo, teraz to kminie, dziękuje bardzo
26 mar 21:45
Małgosia: noo, teraz to kminie, dziękuje bardzo
26 mar 21:47
ascyl: Małgosia, ale to było pytanie do Godzia, nie sugeruj się tym co ja napisałem (sam nie ogarniam
całek dlatego się zapytałem

)
26 mar 21:47
Krzysiek: nie będzie t2 bo jedno ex 'znika' pod dt (ex dx=dt)
26 mar 21:48
ascyl: Racja, teraz to widzę
26 mar 21:51
Małgosia: rzeczywiście, nie ma to jak rozpisać sobie wszystko po kolei, ehh...to jeszcze raz moja głupota
dziekuje Godziowi i Krzyśkowi.
26 mar 21:52