czekam na odpowiedź
kokos: Witam, mam do napisania kartkówkę z tematu POLA I OBWODY FIGUR− POWTORZENIE, moze znalazłoby
sie kilka zadanek na ten temat... nie ukrywam jednak ze pare waznych zagadnien rozniez jest
mile widziane, z gory dziekuje, pozdrawiam
26 mar 21:12
asdf: poziom? podstawówka/gimnazjum/liceum

?
26 mar 21:13
kokos: ooo jak szybko jakis odzew...

technikum
26 mar 21:15
kokos: chcialam tylki dodac ze w tym tygodniu chcialabym to napisac, daloby rade te zadanka?..
26 mar 21:21
Ajtek: Takie łatwe, proste:
Przekątna prostokąta wynosi √61, a obwód jest równy 22. Oblicz pole tego prostokąta.
26 mar 21:28
kokos: uuuuu

26 mar 21:55
Ajtek: Myśl

.
26 mar 21:56
kokos: to sie nie robi z tego ze jest dane a 2a i a−pierwiastek..............
26 mar 21:56
Ajtek: Nie za bardzo rozumiem co chcialas zasugerować.
26 mar 21:58
kokos: musimy najpierw obliczyc ile jest rowny bok tzn ze trzema obw. podzielic na 4
26 mar 21:58
Ajtek: A masz w treści kwadrat czy prostokąt
26 mar 21:59
kokos: aaa no i z pitagorasaaa
26 mar 21:59
Ajtek: Z Pitagorasa też

.
26 mar 22:00
kokos: aaa no tak ale prostakat moze byc kwadratem, czyz nie
26 mar 22:00
kokos: jezeli choodz o kwadrat to bok ma 5,5
26 mar 22:00
Mateusz:
To i ja coś dorzuce:
1) Oblicz pole,obwód prostokąta ktorego przekątne o długosci 12cm kazda przecinają się pod
katem β=50o
2) Oblicz pole równoległoboku ABCD w którym przekątne o długościach d1=10 i d2=12 tworzą z
jednym z bokó katy 500 i 700
26 mar 22:03
kokos: nie wiem czy dobrze ehhh: wyszlo mi ze pole to 30,25
26 mar 22:04
Ajtek: Owszem, każdy kwadrat jest prostokątem, ale teraz pytanie: czy 5,5
√2=
√61
W treści zadania masz napisane kwadrat czy prostokąt
26 mar 22:04
kokos: ohh dziekuje bardzo
26 mar 22:04
kokos: no prostokąt..
26 mar 22:05
kokos: hmm moze od podstaw
26 mar 22:05
Ajtek: Zacznij od początku zatem

.
26 mar 22:06
Ajtek: Zacznij od początku zatem

.
26 mar 22:06
kokos: okii tylko zkod to sie wzielo:: 5,5√2=√61
26 mar 22:08
kokos: ok to a bede myslala jeszcze nad tymi zadankami, ale mozna wrzucac jeszcz, dziekuje ale ide
zafundowac mózgowi odpoczynek
26 mar 22:11
Ajtek: Napisałaś że wyszedł Tobie bok kwadratu 5,5 zatem przekątna kwadratu wynosi 5,5√2,
a przekątna w treści zadania ma √61, stąd to pytanie.
26 mar 22:11
kokos: aha czyli wzor na przekatrna kwadratu to a pirerw. z 2.. aha no to czaje
26 mar 22:13
Ajtek: No to dobrze, tylko pytanie aktualne nadal: czy to jest sobie równe

Jeżeli nie, to ta figura
nie jest kwadratem

, tylko prostokatem.
26 mar 22:15
asdf:

Zadanie:
Przekątna prostokąta wynosi √61, a obwód jest równy 22. Oblicz pole tego prostokąta.
obw = 22
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
22 = 2a + 2b || : 2
11 = a + b
a = 11 − b
61 = (11 − b)
2 + b
2
61 = 121 − 22b + b
2 + b
2
61 = 121 − 22b + 2b
2
2b
2 − 22b + 60 = 0
Δ = 484 − 480
Δ = 4
założenie: długość > 0
a = 5, b = 6 lub b = 5, a = 6
P = a * b
P = 30

Tak jest?
26 mar 22:45
Ajtek: A czy to zadanie dla Ciebie
asdf
Po łapkach, po łapkach

.
To zadanie jest z I klasy liceum/technikum, przed funkcją kwadratową

Wynik oczywiście jest dobry.
26 mar 22:49
asdf: Oj


Jak nie przeanalizuje sobie tego to i tak nie zrozumie, może to jemu w czymś pomoże

Nie czytałem całego dialogu, a skoro tyle odpowiedzi to chciałem pomóc

widać − zbędne to
było...
26 mar 22:51
27 mar 21:08
kokos: mozna dawac jeszcze ja sie z tego uczee
27 mar 21:09
Ajtek: A rozwiązałaś mój przykłąd bez użycia f.kwadratowej
27 mar 21:24
kokos: jaaa robie too wlasnie bo na fizyke sie tez uczeee
27 mar 21:55
Ajtek: Rozumiem, powodzenia

.
27 mar 21:56
kokos: napisze jak zrobie
27 mar 22:20
kokos: no i wydaje sie trudne a tak w rzeczywistosci to calkiem calkiem

))
28 mar 22:00
kokos: a mozecie dac rozw do zadania Mateusza
28 mar 22:05
Ajtek: A rozwiązałąś?
28 mar 22:05
kokos: no wlasnie robie i nie umiem...... alebo nie wiem od czego zaczac
28 mar 22:09
kokos: mam to wziac z wlasnosci trojkatow?
28 mar 22:18
Ajtek: Sprytna bądź

. Zrób rysunek, tylko pamiętaj iż to jest prostokąt.
28 mar 22:23
kokos: tak: przecinaja sie pod katem 50 st. wiec dwa naprzeciwlegle katy maja przecinajace sie maja po
50 a druga para tych katow ma po 130 stopnii. dzieli nam ten prostokat na dwa trojkaty
rownoramienne po tych ramienach dlugosci 6cm i dalej lipton

i z pitagorasa musze obliczyc
ile ma trzeci bok tego jednego trojkata rownoraminennego i wyjdzie mi jeden bok i tak samo z
tym drugim ale tutaj nie za bardzo wiem...
28 mar 22:29
kokos: czyli bok dajmy na to a= 6 pierw z 2
28 mar 22:31
kokos: dobra jeszcze nad tym pomysle.. koncze na dzisiaj
28 mar 22:41