ciagi
Aga: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych parzystych większych od 5 i mniejszych od 404
26 mar 21:10
Godzio:
| | 6 + 403 | |
6 + 7 + ... + 403 = |
| * (403 − 6 + 1) = ... |
| | 2 | |
26 mar 21:11
Aga: chodziło mi owszystkie nieparzyste , przepraszam za blad. Ale i tak chodzi mi o wynik bo
chcialam sb sprawdzic czy mam dobrze
26 mar 21:24
Godzio:
NIe przeczytałem w ogóle, że chodzi tu o parzyste, poprawka:
6 + 8 + 10 + ... + 402
a
n = a
1 + (n − 1) * r
402 = 6 + 2n − 2
2n = 398
n = 199
26 mar 21:27
Aga: ale to maja byc nieparzyste
26 mar 21:28
Aga: to chyba bd 7,9,11,...., 403
mi wyszła suma wszystkich 40795 a tb?
26 mar 21:30
madzia: parzystych wiekszych od 531
5 wrz 16:44
madzia: podzielnych przez 9 i wiekszych od 2356
5 wrz 16:45
madzia: Aga wiesz powiedz jutro mam sprawdzian
5 wrz 16:46
4444rtttg: γγδδδπΩΩΩΩ
22 sie 20:39
julia: αhα
22 sie 20:40