Bazyl: z porównania pól:
P
k=P
p
4*π*r
k2=π*r
p2 ⇒ 2r
k=r
p
Teraz potrzebujemy l, czyli tworzącej stożka. Ja wyliczyłem ją w następujący sposób:
-po narysowaniu rzutu od boku - trójkąt z wpisanym kołem, poprowadziłem promienie do
podstawy i ramienia
-podzieliłem powstały czworobok na 2 takie same trójkąty prostokątne
-obliczyłem tangens 2alfa (najpierw tgalfa jednego trójkąta, następnie z wzoru na
tg2alfa)
-z tego tangensa wyszło h=4/3*r
p
- pitagorasa l=5/3*r
p
później już tylko dzielisz (4π(r
k)
2)/(π*2*r
k*5/3*2*r
k)
Do b) masz już wszystkie dane więc sobie poradzisz