tożsamość
Max: Uzasadnij, że:
cos3x=4cos3x−3cosx proszę o pomoc !
26 mar 21:04
Godzio:
No dobra, robię
26 mar 21:08
Ajtek: W sumie to i ja mogę zrobić

.
26 mar 21:10
Max: Wiem, że troche z tym roboty ale sie cieszę, że się ktostego podejmie
26 mar 21:10
Godzio:
cos3x = cos(x + 2x) = cos(x)cos(2x) − sin(x)sin(2x) =
= cos(x)(2cos2(x) − 1) − sin(x) * 2sin(x)cos(x) =
= 2cos3(x) − cos(x) − 2sin2(x)cos(x) = 2cos3(x) − cos(x) − 2(1 − cos2(x))cos(x) =
= 2cos3(x) − cos(x) − 2cos(x) + 2cos3(x) = 4cos3(x) − 3cos(x)
26 mar 21:10
Max: o matko
26 mar 21:11
Max: Czy korzystałeś z jakiś wzorów ?
26 mar 21:11
Godzio:
Starałem się dokładnie wszystko rozpisać
26 mar 21:12
Godzio:
cos(α + β) = cosαcosβ − sinαsinβ
cos(2x) = cos
2(x) − sin
2(x)
sin(2x) = 2sin(x)cos(x)
sin
2(x) = 1 − cos
2(x)
Chyba tylko z tego
26 mar 21:13
Max: Ja zawsze używam wzoru na cos2x=1−2sin2x, czy jak go zastosuje to utrudni to wszystko ?
26 mar 21:18
Godzio:
Tak, chcesz mieć same cosinusy, a tutaj masz sinusa

cos(2x) = cos
2x − sin
2x = (1 − sin
2x) − sin
2x = 1 − 2sin
2x = 1 − 2(1 − cos
2x) =
= 1 − 2 + 2cos
2x = 2cos
2x − 1
Zatem jak widzisz masz różne formy
26 mar 21:20
Max: Ok to spróbuję to sam zrobić, może mi wyjdzie
26 mar 21:21
Max: cos(x)(2cos2(x) − 1) − sin(x) * 2sin(x)cos(x) <−− Dlaczego w tym kroku mnożyłeś cosx*2cos2x i
−1 a sinx *2sinx i cosx już nie, tylko samo 2sinx ?
26 mar 21:27
Godzio:
Zobacz o co pytasz,
a * 2ac = 2a
2 * 2ac
tak wg Ciebie

? Ja tak rozumiem Twoje pytanie
26 mar 21:31
Max: cos(x)(2cos2(x) − 1) − sin(x) * 2sin(x)cos(x) =
= 2cos3(x) − cos(x) − 2sin2(x)cos(x) Chodzi mi o to, że tutaj sin(x) * 2sin(x)cos(x) mnożyłeś
sin(x) tylko razy 2sin(x) a razu cos(x) już nie
26 mar 21:37
Max: cos(x)(2cos2(x) − 1) − sin(x) * 2sin(x)cos(x) =
= 2cos3(x) − cos(x) − 2sin2(x)cos(x) Chodzi mi o to, że tutaj sin(x) * 2sin(x)cos(x) mnożyłeś
sin(x) tylko razy 2sin(x) a razu cos(x) już nie
26 mar 21:37
Godzio:
Czyli dobrze zrozumiałem

Przeczytaj mój komentarz, Ty o to pytasz co napisałem wyżej, a
widać że to jest bez sensu
26 mar 21:38
Max: Dalej nie bardzo rozumiem

cos(x)(2cos2(x) − 1) − sin(x) * 2sin(x)cos(x) w 1 działaniu jest
nawias to dlaczego nie ma go w 2 ?
26 mar 21:41