proszę o wszystkie rozwiazania bardzo pilne !!!
lolek: które wyrazy ciągu przyjmuja wartość zero?
a) a
n=(n−2)(n+4)
b) a
n = n
3−2n
2−n+2
26 mar 21:00
Jack:
a dla jakich n zeruje Ci się ciąg?
26 mar 21:01
asdf: n ∊ C+, przyrównujesz wszystko do 0
26 mar 21:05
lolek: yy nie wiem ?
]
26 mar 21:06
krystek: an=0 ⇔(n−2)(n+4)=0 ⇔n=2 lubn=−4∉N+
26 mar 21:07
lolek: tepa jestem bo nie kuman
26 mar 21:09
asdf: masz pierwszy przykład:
(n −2)(n+ 4)
n −2 = 0 ⇒ n = 2
n + 4 = 0 ⇒ n = −4 << odpada bo nie ma wyrazu ciągu ujemnego, odp: n = 2
n
2 − 9n + 14 = 0
Δ = 25
odp: Wyraz drugi i siódmy ciągu a
n = ... przyjmują wartość 0
26 mar 21:10
lolek: no teraz juz wiem

dzieki
26 mar 21:15