wzory skroconego mnozenia
Ajaj: 16m do kwadratu −8m +1−49=

?
26 mar 20:57
asdf: a treść to gdzie?
26 mar 20:59
Ajaj: wyrazenie rozlozyc na czynniki stosujac wzory skroconego mnozenia
26 mar 21:02
aaa: 16m2−8m+1−49=0?
26 mar 21:02
Ajaj: tak
26 mar 21:06
sta: 16m2−8m−48=0
2m2−m−6=0
delta = 1+48 = 49
pierwiastek z delty = 7
dalej dasz sobie radę.
26 mar 21:11
Ajaj: a stosujac wzory skroconego mnozenia jak to zrobic... mi nie wcyhodzi wynik a odp to:
16(m−2)(m+3/2)
26 mar 21:15
Godzio:
16m
2 − 8m + 1 − 49 = (4m − 1)
2 − 7
2 = (4m − 1 − 7)(4m − 1 + 7) = (4m − 8)(4m + 6) =
26 mar 21:18
sta: | | 3 | |
tutaj masz obliczyć deltę, wyjdzie > 0 więc są 2 m, czyli m = 2 i m = |
| , stąd nawiasy, 16 |
| | 2 | |
= a.
26 mar 21:18