ukła
ola: hej, jak rozwiązać ten układ równań?
x+2z=3x
−4x+y+3z=3y
2y+4z=3z
26 mar 20:52
aaa: 2z=2x
z=x
z = −2y
podstaw do drugiego i wszystko wyliczysz.
26 mar 20:57
asdf: x=z=2y
taka jest odp?
26 mar 20:57
ola: odp to −2, 1, −2
26 mar 20:59
.: Oblicz "x" z pierwszego równania i podstaw do dwóch pozostałych. Będziesz miał 2 równania z
dwoma niewiadomymi...
26 mar 21:00
ola: a może mi to ktoś rozpisać?
26 mar 21:01
sta: x=z
więc:
−4z+y+3z=3y
2y+4z=3z
26 mar 21:05
ola: no i wychodzi z=−2y
a w książce odp mam −2,1,−2
26 mar 21:06
sta: −4z+y+3z=3y
4z−3z=−2y
y=y
y = 1
4z−3z=−2y
z=−2
z=x czyli x tez = −2
26 mar 21:06
ola: no i wychodzi z=−2y
a w książce odp mam −2,1,−2
26 mar 21:07
ola: ok, dzięki
26 mar 21:08