Ciekawe z geometria . = ))
Nick: Ciekawe z geometria . = ))
| | π | | π | |
Przekątna prostopadłościanu tworzy z przekątnymi ścian pocznych kąty |
| i |
| |
| | 12 | | 6 | |
Obliczmy stosunek objętości tego prostopadłościanu do objętości sześcianu, kórego krawędź ma
dłg. równą dłg. większego z boków podstaw danego prostopadłościanu?
26 mar 20:49
26 mar 20:50
Nick: no tyle to wiem . ale co mi to daje ?
26 mar 20:54
Nick: halo . asdf . pomożesz dalej ?
26 mar 21:55
Aga1:

V
P=a*b*h
V
sz=a
3
a=dsinα
b=dsinβ
p
2=a
2+b
2=d
2(sin
2α+sin
2β)
h
2=d
2−p
2
h=
√d2−d2(sin2α+sin2β)
27 mar 09:18
Nick: | | π | | π | | π | |
ale czemu takie kąty  przecież w zadaniu jest |
| i |
| a ty dałaś |
| |
| | 6 | | 12 | | 3 | |
27 mar 11:28
Nick: i wgl to chyba nie jest dobrze. no bo skąd ten sinus pierwszy, tam przecież nie ma kąta
prostego . . .
27 mar 11:32
Nick: wszystko gra. nie zauważyłem tego wcześniej. Dzięki wielkie
27 mar 11:43
Aga1: | | π | |
Pomyłka, oczywiście powinno być |
| =300 |
| | 6 | |
27 mar 13:37