matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie.
ilikeitbeloved:
3x
2
+7x+4
=5
x+1
26 mar 20:45
M:
9 lut 17:56
Ponury Żniwiarz :
Dla x≠−1
3x
2
+7x+4
5
=
x+1
1
3x
2
+7x+4=5(x+1) 3x
2
+7x+4=5x+5 3x
+
2x−1=0 Δ=16
−2−4
x
1
=
=−1 (odpada to rozwiązanie
6
−2+4
1
x
2
=
=
6
3
1
Odp. x=
3
9 lut 18:08