prawdopodobienstwo
ufo: Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13} losujemy bez zwracania 4 liczby.
Oblicz
jakie jest prawdopodobienstwo, ze wsród 4 otrzymanych liczb jest dokładnie jedna para
liczb o sumie równej 14.
26 mar 20:35
ufo: policzylem na ile sposbow mozna wylosowac 4 liczby.A temu zdarzeniu sprzyja tylko 5 mozliwosci
13,1 12,2 11,3 10,4 9,5 wyszlo mi ze prawdopodobienstwo wynosi 1/143 czy dobrze mysle
26 mar 20:36
zozol: jeszcze 8,6 do sprzyjających
1 kwi 23:00
zozol: a prawdopodobienstwo powinno wyjsc 60/143
1 kwi 23:04
Mila: Masz 6 par.
(13,1)
(12,2)
(11,3)
(10,4)
(9,5)
(8,6) zostaje 7, nie ma pary
Zdarzenia sprzyjające:
1) (13,1,xx) jedna z par wybrana na 6 sposobów, trzecią liczbą może być 7 i wtedy czwarta
liczba to jedna z pozostałych(13−2−1=10)
czyli
6*1*10
2) sytuacja, gdy mamy parę dającą w sumie 14, (np(13,1)) trzecia nie jest siódemką,
to trzecią losuję ze zbioru pięciu liczb , czwartą z 4 liczb ( pomijamy liczbę pasującą do
pary)
czyli
3)albo
sytuacja, gdy mamy parę dającą w sumie 14, (np(13,1)) trzecia nie jest siódemką, to losujemy 2
ze zbioru {12,11,10,9,8}
albo
sytuacja, gdy mamy parę dającą w sumie 14, (np(13,1)) trzecia nie jest siódemką, to losujemy 2
liczy ze zbioru {2,3,4,5,6}
łącznie:
|A|=
6*1*10+120+60+60=300
| | 300 | | 60 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 5*11*13 | | 11*13 | |
1 kwi 23:51