geometria analityczna
natalia: proszę o pomoc: Punkty A=(1,−11) i B=(10,2) są wierzchołkami rombu ABCD. prosta k o równaniu
x+7y−24=0 zawiera jedna z przekątnych tego rombu.
a)Sprawdz, która przekątną zawiera prosta k.
b) Znajdź równanie prostej zawierającej druga przekątną rombu.
c)Oblicz pole rombu.
26 mar 20:23
natalia: za trudne ?
22 kwi 19:24
natalia: za trudne ?
22 kwi 19:24
krystek: Sprawdź ,że wierzchołek Bnależy do prostej.
Pamiętaj ,że przekątne w rombie są prostopadłe i to wykorzystaj!
22 kwi 19:29