geo
Aga: W trapezie równoramiennym ABCD punkty K i L są odpowiednio środkami ramion AD i BC. Przekątna
AC przecina odcinek KL w punkcie P. Wiedząc, że |KP|=1cm, |PL|=5cm oraz wysokość trapezu jest
równa 3cm, oblicz długość boków trapezu.
26 mar 20:20
Eta:

Z podobieństwa trójkątów w skali k=2
ΔACD ~ΔAKP ⇒b=k*1= 2
i ΔABC ~ΔPCL ⇒ a= 5*k = 10
| | a−b | |
|EB|= x= |
| = 4 , h= 3 |
| | 2 | |
i z tw. Pitagorasa w ΔEBC |BC|
2= 3
2+4
2 ⇒ | BC|= 5
|BC|= |AD|= 5
odp:
|AB|=10 cm , |DC|=2 cm |BC|=|AD|= 5 cm
26 mar 21:16