| 3 | ||
Prosta CD: y= | x+4 | |
| 2 |
| 2 | ||
y=− | }x+b − prosta prostopadła do CD. podstawiasz punkt B: | |
| 3 |
| 2 | 2 | |||
6=− | }10+b gdy policzysz b=12 | |||
| 3 | 3 |
| 2 | 2 | |||
zatem prosta prostopadła do CD przechodzaca przez punkt B jest równa y=− | }x+12 | |||
| 3 | 3 |
| 2 | 2 | |||
Aby obliczyć współrzedne punktu D robisz układ równań z prostą CD i y=− | }x+12 | : | ||
| 3 | 3 |
| 3 | ||
y= | x+4 | |
| 2 |
| 2 | 2 | |||
y=− | x+12 | : | ||
| 3 | 3 |
| 3 | 2 | 2 | |||
x+4=− | x+12 | ||||
| 2 | 3 | 3 |
| 3 | ||
Prosta CD: y= | x+4 | |
| 2 |
| 2 | ||
y=− | x+b − prosta prostopadła do CD. podstawiasz punkt B: | |
| 3 |
| 2 | 2 | |||
6=− | }10+b gdy policzysz b=12 | |||
| 3 | 3 |
| 2 | 2 | |||
zatem prosta prostopadła do CD przechodzaca przez punkt B jest równa y=− | x+12 | |||
| 3 | 3 |
| 2 | 2 | |||
Aby obliczyć współrzedne punktu D robisz układ równań z prostą CD i y=− | x+12 | : | ||
| 3 | 3 |
| 3 | ||
y= | x+4 | |
| 2 |
| 2 | 2 | |||
y=− | x+12 | : | ||
| 3 | 3 |
| 3 | 2 | 2 | |||
x+4=− | x+12 | ||||
| 2 | 3 | 3 |
geometria analityczna
natalia: proszę o pomoc: punkty A=(4,−3), B=(10,6) są wierzchołkami prostokąta ABCD, a prosta
3x−2y+8=0
zawiera bok CD.
a) oblicz współrzędne wierzchołka D.
b)oblicz pole prostokąta ABCD.
ad a)
Liczę współrzędne wektora AB→=[10−4, 6−(−3)]=[6, 9]
Przekształcam równanie ogólne prostej CD do kierunkowego:
3x−2y+8=0
−2y=−3x−8 /:(−2)
| 3 | ||
y= | x+4 | |
| 2 |
| 2 | ||
y=− | x+b | |
| 3 |
| 2 | ||
−3=− | *4+b /*3 | |
| 3 |
| 1 | ||
b=− | ||
| 3 |
| 2 | 1 | |||
Pr. AD: y=− | x− | |||
| 3 | 3 |
| 3 | ||
{ y= | x+4 | |
| 2 |
| 2 | 1 | |||
{ y=− | x− | |||
| 3 | 3 |
| 3 | 2 | 1 | |||
x+4=− | x− | /*6 | |||
| 2 | 3 | 3 |
| 3 | ||
y= | *(−2)+4 | |
| 2 |