Wyrażenie W = (2x +3)^2 / (4x^2-9)^2 po skróceniu ma postać.
help please.: Witam!
Wyrażenie W = (2x +3)2 / (4x2−9)2 po skróceniu ma postać.
a)
1/2x−3
b)
1/2x+3
c)
1/(2x+3)2
d)
1/(2x−3)2
Proszę o pomoc, będe bardzo wdzięczny, pozdrawiam.
26 mar 20:09
Eta:
D)
26 mar 20:10
help please.: jesteś pewna?

A byś dała mi radę wytłumaczyć jak to się robi?
26 mar 20:14
Eta:
26 mar 20:15
Eta:
Ze wzoru
a2−b2=(a+b)(a−b)
to (4x2−9)2= (2x+3)2*(2x−3)2
26 mar 20:17
krystek: a2−b2=(a+b)(a−b) stąd w mianowniku masz [(2x+3)(2x−3)]2=(2x+3)2(2x−3)2 i popatrz na
licznik
26 mar 20:17
help please.: rozumiem

dzięki.
26 mar 20:43