Nierówność wielomianowa
Niekumaty: Witam,
Właśnie jestem w trakcie rozwiązywania pewnego zadania z wielomianów, do którego potrzebuję
rozwiązania takiej oto nierówności:
−3x2+3x−3≤0
Byłbym wdzięczny za pomoc. Wygląda na proste, ale albo delta nie wychodzi, albo kiepsko z
rozłożeniem na czynniki.
Pozdrawiam!
26 mar 19:58
krystek: Podziel obustronnie przez 3 imasz −x2+1x−1≤0.A pomyśl Δ= ... więc
26 mar 20:03
apek: krystek, jak zapisac delte tutaj na forum?
26 mar 20:05
asdf: krystek, ale co to dało?
26 mar 20:06
ass: Δ<0 więc nie ma miejsc zerowych.
26 mar 20:07
Niekumaty: Myślałem nad opcją, że Δ<0 => brak rozwiązań, jednakże wydaje mi się, że żeby zrobić to zadanie
do końca muszą jakieś być (?) Choć pewnie się mylę..
Może w takim razie wrzucę treść zadanka:
Dane są wielomiany P(x) = x2 − 3 Q(x) = 2x − 5 S(x)= −3x2 + 3x −3. Wielomian W(x) jest równy
sumie wielomianu S(x) i iloczynu wielomianów P(x) i Q(x). a) Zapisz wielomian W(x) jako
iloczyn trzech wielomianów pierwszego stopnie b) A jest zbiorem rozwiązań nierówności P(x)< 0
zas B zbiorem rozwiazan nierownosci S(x)≤<0. Zapisz w postaci sumy przedziałow zbiór B−A
Podpunkt a) zrobiłem, jak również pierwszą część b) (obliczyłem pierwiastki nierówności P(x)<0,
narysowałem wykres, określiłem A => A∊(√−3;√3)
Problem mam z tą drugą nierównością. W odpowiedziach do tego zadania (zbiór zadań A. Kiełbasy)
mam coś takiego: B\A=(−∞;√−3>U<√3;+∞) (A=(√−3;√3), B=R).
26 mar 20:18
krystek: @asdf zauważy ,że jest Δ<0 i nie ma miejsc zerowych i wykres leży pod osią ox i jest
spełniona dla x∊R
26 mar 20:23
asdf: no tak, tylko to samo tyczy się −3x
2 + 3x − 3
26 mar 20:24
krystek: Ależ oczywiście ,ma wpaść w rytm skracania.
26 mar 20:25
asdf: Δ = 9 − 36 = −27
q < 0
to samo
26 mar 20:26
Niekumaty: Hehh, dzięki

Tak to jest, jak się podchodzi do rozwiązywania zadanka bez odpowiedniej
powtórki z nierówności. Dzięki.
26 mar 20:27
krystek: Przy nierównościach zbędne jest obliczanie q
26 mar 20:27
asdf: Chodzi mi o to, że tak samo można udowodnić, że x ∊ R:
q < 0
a < 0
26 mar 20:31
krystek: Ależ oczywiście ,nie neguję .tylko twierdzę ,że jest zbędne.
26 mar 20:35
26 mar 20:36