Objętość kulistego balonu.
Ania- w potrzebie: O ile wzrosla objetosc balonu?
Kulisty balon ma promien rowny 20cm. Po dopompowaniu powietrza promien balonu zwiększyl sie o
5cm. O ile wzrosla objetość balonu?
26 mar 19:58
Johny Cape: ze wzoru na objetosc kuli oblicz dla promienia r=25 i odejmij objetosc o promieniu r=20,
wyjdzie roznica
26 mar 20:06
pigor: ... lub w procentach
Vn= (
2520)
3 *100% V =
12564 *100%V ≈ 195,3%V , czyli
objętość balonu wzrosła o około
95,3% . ...
26 mar 20:13
Ania- w potrzebie: A może byc tak?
4)
Kulisty balon ma promien rowny 20cm. Po dopompowaniu powietrza promien balonu zwiakszyl sie o
5cm. O ole wzrosla objetosc balonu?
r=20cm
promień po dopompowaniu zwiększył się o 5cm zatem teraz wynosi
R=20+5=25cm
chcę wiedzieć o ile zwiększyła się objętość balonu zatem policze objętość przed dopomopowaniem
powietrza i po
wzór :
V=4/3 pi r3
przed:
V=4/3 pi 203=4/3 pi * 8000=32000/3 pi=10666 i 2/3 pi
po :
V=4/3 pi 253=4/3 pi * 15626=62500/3 pi =20 833 i 1/3 pi
zatem zwiększyła się o :
20 833 1/3 pi − 10666 2/3 pi = 10166 2/3 pi cm3
26 mar 20:53
MQ: Jeśli się nie kropnęłaś w mnożeniu (nie chce mi się sprawdzać ), to właśnie o to chodziło.
Metodę, w każdym razie, masz dobrą.
26 mar 20:57
Ania- w potrzebie: właściwie skopiowałam i nie wiem czy to dobrze
26 mar 21:19
Ania- w potrzebie: i w zasadzie słabo znam ułamki..
dlaczego tam jest :
V=4/3 pi 203=4/3 pi * 8000=32000/3 pi=10666 i 2/3 pi −− te 2/3 π? aa w zasadzie skad?
26 mar 21:21
Ania- w potrzebie: i w zasadzie słabo znam ułamki..
dlaczego tam jest :
V=4/3 pi 203=4/3 pi * 8000=32000/3 pi=10666 i 2/3 pi −− te 2/3 π? aa w zasadzie skad?
26 mar 21:23
Ania- w potrzebie: i w zasadzie słabo znam ułamki..
dlaczego tam jest :
V=4/3 pi 203=4/3 pi * 8000=32000/3 pi=10666 i 2/3 pi −− te 2/3 π? aa w zasadzie skad?
26 mar 21:24