Ślicznie prosze o pomoc
Ania: Bardzo proszę o pomoc

Określ współrzędne trzech dowolnych punktów, które należą do wykresu
podanej funkcji:
a) y = 2x
2 + 3
b) y = −5x
2
d) y = 4x − 3
26 mar 19:48
dziadek: a) y = 2x2 + 3
f(0) = 3
f(1) = 5
f(2) = 11
z kolejnymi podpunktami już dasz radę.
26 mar 19:57
Maniek: Wystarczy odrobina dobrej woli xD:
a) za x wybieramy powiedzmy "0" => wartość tej funkcji dla argumentu "0" wynosi:
2*0
2 + 3 = 3
Wynika z tego, że dla argumentu "0" wartość tej funkcji wynosi "3", mamy zatem nasz pierwszy
punkt którego wsp. to (0;3)
Analogicznie postępuj dalej.
Ps. To zadanie powinnaś wykonać w celu nabycia wprawy w wykonywaniu tego typu obliczeń.
Powodzenia
26 mar 20:01