stereometria
monix: Podstawa ostroslupa jest trojkat,ktorego dwa boki maja dlugosc 6 cm a dlugosc trzeciego boku
wynosi 8cm.wszystkie krawedzie boczne maja jednakowa dlugosc rowna 9 cm,oblicz objetosc tego
ostroslupa.
Doszłam do momentu obliczenia pola podstawy, ale nie wiem jak obliczyć wysokość ostrosłupa.
26 mar 19:43
dero2005:

CW = 9
AB = 8
BC = AC = 6
DC = 3
BF = 4
OC = r → promień okręgu opisanego
CF =
√BC2 − BF2 =
√62−42 = 2
√5
| | BC*CD | | 6*3 | | 9√5 | |
OC = |
| = |
| = |
|
|
| | CF | | 2√5 | | 5 | |
| | 18√5 | |
H = √CW2 − CO2 = √92 − (9√55)2 = |
|
|
| | 5 | |
26 mar 20:29
monix: Bardzo dziękuję
26 mar 20:40