matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tożsamości
Grzegorz:
cos3x=4cos
3
x−3cosx
26 mar 19:39
Mila:
L=cos3x=cos(2x+x)= =cos2xcosx−sin2x sinx= =(2cos
2
x−1)cosx−2sinx cosx sinx= =2cos
3
x−cosx −2sin
2
x cosx= 2cos
3
x − cosx −2(1−cos
2
x)cosx= 2cos
3
x−cosx −2 cosx+2cos
3
x= =4cos
3
x−3cosx
26 mar 22:08