Ciąg arytmetyczny
Jaryn: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
W ciągu arytmetycznym piąty wyraz równa się 25, a iloraz otrzymany po podzieleniu wyrazu
dwunastego przez trzeci jest o 2 większy od ilorazu otrzymanego po podzieleniu wyrazu
szesnastego przez ósmy. Znajdź pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
Ułożyłem takie równania, ale mi źle powychodziło...
| a1+11r | | a1+15r | |
| = |
| +2
|
| a1+2r | | a1+7r | |
a
1+4r=25
| 7r+25 | | 11r+25 | |
| = |
| +2 |
| −2r+25 | | 3r+25 | |
26 mar 19:36
Jaryn: Odświeżam... Niech ktoś mnie tylko naprowadzi
26 mar 19:53
krystek: układ masz poprawny, cierpliwości w liczeniu
26 mar 20:00
Jaryn: Więc napiszę co dalej:
| 7r+25 | | 11r+25+2(3r+25) | |
| = |
|
|
| −2r + 25 | | 3r+25 | |
| 7r+25 | | 17r+75 | |
| = |
|
|
| −2r + 25 | | 3r+25 | |
21r
2+175r+75r+625=−34r
2−50+425r+625
55r
2+−125r=0
11r
2−25r=0
Δ=625
√Δ=25
| | −50 | |
W odp. wychodzi r=5 lub r= |
| |
| | 11 | |
26 mar 20:26
Jaryn: Pomoże ktokolwiek?
26 mar 20:44
Jaryn: Pomocy... Jutro mam sprawdzian...
26 mar 20:44