Kula- balon : Kulisty balon ma promien rowny 20cm. O ile wzrosla objetosc balonu
Ania- w potrzebie: Proszę o pomoc


Kto to może obliczyć?
a) Kulisty balon ma promien rowny 20cm. Po dopompowaniu powietrza promien balonu zwiakszyl sie
o 5cm. O ile wzrosla objetosc balonu?
b) Z kulistego balonu o promieniu rownum 20 cm spuszczono czesciowo powietrze. Promien balonu
zmniejszyl sie o 5 cm. o ile zmalala objetosc balonu?
26 mar 19:30
MQ: W obu przypadkach:
43π(r13−r23)
za r1 przyjąć większy promień
26 mar 19:40
Ania- w potrzebie: potrzebuje rozpisanych obliczeń..
26 mar 19:52
MQ: Objętość kuli 43πr3
Odejmujesz jedną objętość od drugiej −− ja ci wyciągnąłem 43π przed nawias, ale nie trzeba
−− można na żywca odejmować objętości.
26 mar 20:11
pigor: ...

lub w procentach np. tak : choć zmiana objętości zależy wyłącznie od zmiany promienia ,
ale napiszę "całe" równanie takie ;
43π *15
3=(100−x)%
43π *20
3 ⇔ 100 *(
1520)
3 =100−x ⇔ x=100(1−(
35)
3)
⇔
x= 100 *1−
27125)=
9800125=
78,4[%] − o tyle procent
zmalała objętość
balonu . ...
26 mar 20:28