Rozłóż na czynniki wielomiany
Konik: W(x) = x4 + 9
T(x) = x4 − x3 + x2 + 2
P(x) = x4 − 2√2x3 + 2x2 − 16
26 mar 19:16
Brysia: W(x)=(x2−3)(x2+3)=(x−√3)(x+√3)(x2+3)
26 mar 19:18
Konik: a jak jest x4 + 9 i jest plus to można rozłożyć na (x2−3)(x2+3)
26 mar 19:21
konrad: nie
26 mar 19:26
Konik: wydaje mi się że się nie rozkłada ten pierwszy no ale taki przykład mam i nie wiem co zrobić
26 mar 19:27
apek: Pierwszy się nie rozkłada i tyle.
26 mar 20:01
Krzysiek: x4 +9 =(x2 )2 +32 =(x2 +3)2 −(√6x)2 =(x2 −√6x+3)(x2 +√6x+3)
26 mar 20:05
krystek: (x2)2+(√32)2+2x2*3−2x2*3=(x2+3)2−2x2*3= ..
rozpisać wg wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
26 mar 20:09