Interpolacja wielomianowa
Mac: Mam problem z dwoma podpunktami zadania:
Rozwazmy wielomiany nad cialem Z5.
a) Znajdz wszystkie wielomiany stopnia nie wiekszego niz 3
b) Ile jest takich wielomianow stopnia nie wiekszego niz n?
W b wiem ze wzor to 5n−2, ale nie potrafie go uzasadnic.
co do a, to problemu nie bylo gdy n=2, natomiast przy 3ch jest 5 takich wielomianow i nie wiem
jak je wyznaczyc.
Zapewne korzystajac z wzoru Lagrange, ale da sie chyba zrobic wezla L3 nie majac x3 i y3
26 mar 18:52
b.: w b) jest 5n+1, bo jest n+1 współczynników każdy z Z5
z b) wynika a)
26 mar 19:49
b.: aha chyba podales niepelna tresc zadania
26 mar 19:50
Mac: Tak zapomnialem o informacji, ze f(0)=1 , f(1) = 2, f(2) = 4.
Co do b to na pewno nie jest 5n+1 poniewaz, dla n= 2 istnieje tylko jeden wielomian o
takich wlasnosciach.
26 mar 20:02
b.: a no wlasnie...
wskazowki do b)
1. znajdujemy/pokazujemy ze istnieje jeden taki wielomian P0 (stopnia 2)
2. dowolny wielomian stopnia nie większego niż n (gdzie n>=2) jest postaci P0 + Q, gdzie Q
jest pewnym wielomianem stopnia nie większego niż n takim, że Q(0)=Q(1)=Q(2). Wystarczy więc
policzyć, ile jest takich wielomianów Q.
3. a to jest łatwiejsze, bo każdy taki Q jest postaci z(z−1)(z−2) * pewien wielomian stopnia co
najwyżej n−3.
26 mar 21:59
b.: trochę nieprecyzyjnie napisałem, w 1. powyżej 'taki wielomian' oznacza taki, że f(0)=1 , f(1) =
2, f(2) = 4.
w 2. powyżej również trzeba dopisać do 'dowolny wielomian stopnia nie większego niż n' , że
chodzi o takie wielomiany, dla których f(0)=1 , f(1) = 2, f(2) = 4.
26 mar 22:00
Mac: Jeszcze mam jedno pytanie, do tego zadania byl jeszcze jeden podpunkt, mowiacy zeby znalezc
jedyny taki wielomian o stopniu conajwyzej 2.
Robilem ten podpunkt z wzoru Lagrange i rozwiazujac ukald rownan. W obu z nich wynik wyszedl mi
taki, ale wspolczynniki nie naleza do ciala Z
4. Wynik:
Takich wielomianow jest 5. Poniewaz :
1=f(0) = a
0
2=f(1) = a
0 + a
1 + a
2 + a
3
4=f(2) = a
0 + 2a
1 + 4a
2 + 3a
3.
Z takiego ukladu rownan mozemy wyliczyc a
0 oraz dwa dowolnie wybrane wspolczynniki, przy
wybraniu trzeciego z tego ciala, zatem jest ich 5.
Dlatego wzor jest taki jaki podalem na gorze.
26 mar 22:40
Mac: Znaczy wzor sie uogolnia:
mozna wybrac dowolny ciag a1,a2 ... an−2 a do tego jednoznczanie wyznaczyc np an i
an−1, czyli takich wielomianow jest tyle ile n−2 elementowch ciagow ze zbioru Z5, zatem
5n−2. Ale nie wiem co z tymi wspolczynnikami ulamkowymi w wyniku wielomianu drugiego
stopnia. Mozliwe to?
26 mar 22:59
b.: te współczynniki nie są ułamkowe, np. 2−1 = 3, bo 2*3=1.
(Zwykle się nie pisze takiego dzielenia za pomocą kreski ułamkowej, tylko za pomocą pot ęgi z
wykładnikiem −1).
27 mar 20:51