matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
ola:
rozwiąż równanie
x
2
+6
x
=5
26 mar 18:50
luk20:
x≠0, i teraz mnożyć obustronnie przez x: x
2
+6=5x, teraz 5x przenosisz na drugą stronę i zmieniasz znak: x
2
−5x+6=0 i liczysz deltę
26 mar 19:01
ola:
delta= −1 dobrze
26 mar 19:06