!!!!!!!!!!!!
lolek: | | 2n + 3 | |
dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = |
| sprawdx czy liczby 3 i 17 sa wyrazami |
| | 5 | |
tego ciągu
26 mar 18:44
Beti: czyli spr. istnieje takie n ∊N
+, dla którego a
n = 3 (oraz a
n=17)
| | 2n+3 | |
sprawdzę trójkę: |
| = 3 /*5 |
| | 5 | |
2n+3 = 15
2n = 12 /:2
n = 6 czyli
a6 = 3 −− > liczba 3 jest wyrazem tego
ciągu (szóstym)
17−tkę sprawdź sam
26 mar 18:54
lolek: dzieki a może w nastepnych mi pomozesz
26 mar 19:07
Beti: tzn
26 mar 19:08
lolek: ile wyrazów ujemnych ma cią określony wzorem an= 3n2−21n+30 wyznacz te wyrazy
26 mar 19:10
Beti: wyrazy ujemne, czyli an < 0
podstawiasz więc do nierówności: 3n2−21n+30 < 0 i rozwiązujesz pamiętając, że n ∊ N+
26 mar 19:20
lolek: czyli liczyc delte?
26 mar 19:23
Beti: tak
26 mar 19:24
lolek: i jak oblicze t co ? bo ma wyjsc : dwa , a3 , a4
26 mar 19:27