nierówność
0v0: rozwiąż nierówność: g(x) * f(x) ≥ 0
f(x) =
√9−8x−x2
g(x) = 3x − 3
Proszę o pomoc !
26 mar 18:34
Artur z miasta Neptuna:
nierówność będzie spełniona gdy:
f(x) ≥ 0 ⋀ g(x)≥0 lub f(x) ≤ 0 ⋀ g(x) ≤ 0
natomiast wiadomo, że f(x)≥0
26 mar 18:38
0v0: wychodzi że f(x) ≥ 0 dla x ∊ < −9; 1> a g(x) dla x ≥ 1 czyli częścią wspólną jest z ∊ { 1} a w
odpowiedziach jest że z ∊ { −9; 1 } więc gdzie jest błąd?
26 mar 18:45
luk20: bo częścią wspólną jest <−9;1>
26 mar 18:47
0v0: właśnie że wg mojego liczenia część wspólna to tylko zbiór 1 elementowy {1}
26 mar 18:48
pigor: ...

no to np. tak :
g(x)* f(x) ≥0 ⇔
√9−8x−x2 *(3x − 3) ≥0 ⇔ 9−8x−x
2 ≥0 i 3x−3 ≥0 ⇔
⇔ x
2+8x≤ 9 i x−1 ≥0 ⇔ x
2+8x+16 ≤ 25 i x ≥1 ⇔ (x+4)
2≤ 25 i x ≥1 ⇔
|x+4|≤ 5 i x ≥1 ⇔ −5≤ x+4≤ 5 i x ≥1 ⇔ −9≤ x≤1 i x ≥1 ⇔
x=1 . ...
26 mar 18:49
luk20: przepraszam, masz rację
26 mar 18:50
pigor: .. o

nie zgadza się z odpowiedzią

trzeba ...

sprawdzić , co mi często nie bardzo
wychodzi . ...
26 mar 18:51
0v0: czyli tylko {1} czyli w odpowiedziach jest błąd. Dzięki za pomoc!
26 mar 18:53
0v0: nio właśnie
26 mar 18:53
luk20: Ale faktycznie po rozwiązaniu wychodzi 1, a może przed 3x−3 powinien być jeszcze minus? wtedy
by się zgadzało
26 mar 18:54
0v0: nie ma minusa... także niby jest git...
26 mar 18:55
pigor: ... no jasne w ostatnim kroku ...

"nie zauważyłem" , że mam nierówność podwójną ,
a więc musi być... ⇔ −9≤ x≤1 i x ≥1 ⇔
x=1 lub
x=−9 ⇔
x∊{−9,1} . ...
26 mar 18:55
0v0: nie ma minusa... także niby jest git...
26 mar 18:56
pigor: ... czyli
w odp. jest − moim zdaniem −
dobrze
26 mar 18:57
0v0: nie rozumiem.. mozsz wytłumaczyć to ostatnie?
26 mar 18:58
luk20: pigor masz rację, bo jak podstawimy −9 to funkcja f(x) przyjmie wartość 0 to i f(x)*g(x)
przyjmie wartość 0 co też będzie spełniać nierówność
26 mar 18:58
0v0: ale rozpisujecie to równanie jakoś czy skąd to wiecie hmm?
26 mar 19:03
pigor: ... no właśnie ,
luk20 zrobił podstawienie, a ja to wszystko rozpisałem dokładnie ;
i cóż, jesli nie rozumiesz

, trudno, spróbuj jednak przeanalizować moje rozwiązanie
dokładnie krok po kroku , a może ten poziom po prostu nie dla ciebie

, ale z tym można
...

żyć, pozdrawiam .
26 mar 19:06
luk20: bo masz mieć funkcję ≥0 czyli f*g też może być równe 0, a jest równe 0 dla −9 bo f(−9)=0 oraz
dla f(1)=0 i g(1)=0, czyli twoje rozwiązanie to −9 i 1.
Nie ważne że g(−9)=−30, bo funkcja f będzie równa 0 a 0*(−30)=0≥0, czyli nierówność spełniona
26 mar 19:08
0v0: fakt, masz racje luk20

dziękuję za wyjsnienie !
26 mar 19:12
pigor: ... : moje małe 5 groszy :
0 ≥ 0 ⇔ 0=0 lub 0>0 ⇔ 0=0 lub ∅ ⇔
0=0 i tyle , ajeszcze jedno :
luk20 godź 19:08 napisałeś .. czyli twoje rozwiązanie to
−9 i 1 nie

, to
jest ... nie powiem co , ale powinieneś napisać ...
−9 lub 1 no i tyle . ...
26 mar 19:29