układ pomocy
daro: rozwiąż układ równań
| ⎧ | x−y+z=3 | |
| ⎨ | 3x+2y−z=1 |
|
| ⎩ | 4x−2y−3z=−2 | |
26 mar 18:25
kropka : 3x+2y−z=1
4x−2y−3z=−2 dodać stronami
7x−4z=−1 z tego wyznaczyć x luz z co wolisz i podstawić do pierwszego i drugiego, wtedy masz
układ z dwiema niewidomymi
26 mar 18:36
Johny Cape: z 1 i 2:
3x+x−y+2y=4
4x+y=4
y=4−4x
z 2 i 3:
| ⎧ | 3x+3y−z=1/*(−3) | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 4x−2y−3z=−2 | |
| ⎧ | −9x−9y+3z=−3 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 4x−2y−3z=−2 | |
−5x−11y=−5
−5x−44+44x=−5
39x=39
do 1 wzoru:
1−0+z=3
z=2
26 mar 18:48
daro: Johny Cape skąd się wzięło "3x+3y−z=1"
26 mar 18:54