Geometria analityczna
Ola: W trapezie ABCD AB||CD, A= (−4,2) B=(5,11) C=(7,1), a punkt D należy do prostej y=13x−54.
Oblicz współrzędne wierzchołka D.
Od czego zacząć? Bo albo źle rozumiem, albo ani A, ani C nie należą do prostej podanej w
zadaniu. Z zadania wiem tylko, że prosta przecina oś y w punkcie −54, ale to mi sie chyba na
nic nie przyda. Od czego powinnam zacząć i z czego skorzystać?
26 mar 18:07
Ola: Nikt nie pomoże?
26 mar 18:20
Artur z miasta Neptuna:
1) wyznaczasz prostą przechodzącą przez punkty A i B
2) wyznaczasz prostą równoległą do tej z punktu (1), przechodzącą przez punkt C
3) obliczasz punkt przecięcia się prostej z punktu (2) oraz tej danej w zadaniu
4) masz współrzędne punktu D
5) koniec zadania
26 mar 18:23
Ola: Dzięki
26 mar 18:42
Ola: D mi wyszło (−4, −10). Dobrze?
26 mar 18:51
Ola: A pole tego trapezu(drugie polecenia

) wyszło mi 130,5. Może ktoś to zweryfikować?
26 mar 18:58