oblicz wartości
Tom: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych, jeżeli tga = 3 i α ∊ (180 ;270 )
26 mar 17:16
Tom: Help please!
26 mar 17:38
Krzysiek:
czyli: sinα=3cosα
wstawiasz do jedynki trygonometrycznej i wyliczasz cos a potem sin (pamiętając, że α jest w
podanym wyżej przedziale )
26 mar 17:40
pigor: ... np. tak : ponieważ α∊ III ćwiartki układu XOY i w niej tgα>0 , to
| | 3 | | y | |
tgα=3= |
| = |
| ⇒ y=3k i x=k, więc r2=x2+y2=9k2+k2=10k2 ⇒ r=k√10 |
| | 1 | | x | |
, zatem
| | y | | 3k | | 3 | |
ctgα=13 ; sinα= |
| i y<0 ⇒ sinα=− |
| = − |
| , czyli |
| | r | | √10k | | √10 | |
| | x | | k | | 1 | |
sinα=310√10 , zaś cosα= |
| i x<0 ⇒ cosα=− |
| = − |
| , |
| | r | | √10k | | √10 | |
czyli
cosα=110√10
. ...
26 mar 17:51
Tom: dzięks pigor:
26 mar 18:23
Tom: ta
26 mar 20:59