Czy moze ktos mi pomoc w rozwiazaniu ??
Nataliaa: x3 (x3−1) (1+x3) = 0
26 mar 16:33
MQ: No, przecież na oko widać:
Z pierwszego członu (tzn. x3) widać: x=0
Z drugiego: x=1
Z trzeciego x=−1
26 mar 16:36
Saizou : a jeżeli chcesz to jakoś obliczać to skorzystaj z warunku zerowania się iloczynu
a*b*c...*z=0⇔a=0 lub b=0 lub c=0...z=0
26 mar 16:38
Nataliaa: Dziękuję

tak myślałam tylko nie byłam pewna

A cos takiego ..
(2x
2 + 9x + 9) (9x
2+1) = 0
to pierwsze obliczamy z delty ? dobrze myślę ?
26 mar 17:37
MQ: Dobrze myślisz
26 mar 17:38
asdf: tak, a z drugim co się robi?
26 mar 17:38
Nataliaa: Albo np. (x3+2x)(x2+2)(x3+x) = 0
26 mar 17:39
Nataliaa: przyrównuje do 0 ?
26 mar 17:40
MQ: @asdfDrugie jest zawsze dodatnie, więc cię nie interesuje.
@NataliaaKażdy człon przyrównujesz do zera (z tym, że w tym wypadku drugi jest zawsze
dodatni, więc go sobie możesz darować)
26 mar 17:43
asdf: 2x
2 + 9x + 9 = 0
Δ = 9
| | 3 | |
2(x +3)(x + |
| )(9x2 + 1) = 0 |
| | 2 | |
26 mar 17:44
asdf: MQ Ja wiem o tym

Tylko tak chciałem się spytać czy Nataliaa wie
26 mar 17:45
MQ: Sorry
asdf dopiero teraz skojarzyłem, że ty należysz do grupki entuzjastów−pomagaczy
26 mar 17:54
asdf: pomagam a sam przy okazji się uczę

miesiąc do matury
26 mar 17:56
MQ: Jeśli się będziesz stresował, to powiedz sobie: "Nie takie głąby przede mną zdawały" −− to
pomaga.
26 mar 17:58
asdf: zdać to zdam, o to chodzi by dobrze

Jak zdawałem prawko to na pierwszym podejściu tak
pomyślałem

wyszło z tego, że sam jestem głąbem
26 mar 17:59
MQ: Ale myślę, że przejdziesz to na luzie
26 mar 17:59
asdf: na luzie to chyba tak, ale o to chodzi by było chociaż te 80%...
26 mar 18:02
MQ: Wierzę w ciebie. No to OVER, bo muszę się odspawać od komputera.
26 mar 18:03
asdf: narazie

dzięki
26 mar 18:04
Nataliaa: yyy Natalia coś tam wie ale z matmy mam wielkie problemy więc ciężko ... za tydzień mam
poprawkę

świetnie
26 mar 18:05
asdf: no to powodzenia

ja spadam
26 mar 18:07
Nataliaa: dzięki .. albo nie dzięki
26 mar 18:15