Tin: Mógłby ktoś pomóc w tym zadaniu?
Populacja bakterii E-coli podwaja się co 0,32 godz. Jeśli początkowa liczebność kultury
jes równa 100 bakterii:
a) Napisz wzór funkcji wyrażającej ilość - y - bakterii po x godzinach
b) Oblicz lub odczytaj z wykresu, ile godzin upłynie, zanim kultura bakterii osiągnie
liczebnośc 450
11 maj 16:12
b.: y = 100*2x/0,32
11 maj 21:00
T: a mógłbyś powiedzieć jak to się liczy bo nie mam pojęcia
11 maj 21:26
Jakub: Punk a) już b. zrobił
W punkcie b) rozwiąż równanie
450 = 100*2x/0,32
4,5 = 2x/0,32
log2 4,5 = x/0,32
2,17 = x/0,32
x ≈ 0,69 godz
Wynik w przybliżeniu, bo i log2 4,5 jest policzony w przybliżeniu
11 maj 21:41
-_-: żeby dojść do tego jak b. wyprowadził wzór najłatwiej będzie Ci chyba wyjść od wzoru na %
składny, od niego prosta droga
11 maj 23:45