.
Kasia: Trudne
Czy ktoś podejmie się 4. zadanka stąd :
http://fotoo.pl/show.php/161581_majca-001.jpg.html ?
niestety dla mnie to czarna magia i pomimo prób, coś zbyt skomplikowane rownanie mi wyszlo..
stad wolalabym poprosic kogos lepszego z matmy o pomoc

z góry wielkie dzięki!
26 mar 14:33
Kasia: SORY! poprawka, nie chodzi mi o 4 zadanie, ale o 2. wybaczcie za blad ; )
26 mar 14:40
MQ: Z rysunku 1
xs=0,4*6+0,2*7+0,3*8+0,1*10
Z rysunku 2 (jeśli dobrze odczytałem, bo marnie widać szrafowanie)
xw=0,2*4+0,2*8+0,6*6
Z treści zadania wynika:
(xs*2+xw*3+xa*5)/10=7,04
Masz banalny układ równań na trzy niewiadome, z których dwie wylicza się od razu, a trzecią z
trzeciego równania.
26 mar 14:44
Kasia: a mam pytanie jeszcze jedno co do zadania tego 4. skoro juz go zrobiles.
bo robilam ciut innym sposobem i chce zapytac czy tez dobrze wyjdzie.
najpierw wyliczylam srednia wazona dla pierwszego rysunku i drugiego i chcialam na koncu ulozyc
takiego rownanie
| srednia wazona S + srednia wazona W + X (szukana srednia) | |
| = 7,04
|
| 3 | |
tez wyjdzie dobrze? chodzi mi glownie czy powinnam wtedy po prostu podzielic przez 3 ?
26 mar 14:50
MQ: k −− piątek
średnia (k*5+(5−k)*3)/5=k+3−35k=25k+3
wariancja (k*(5−25k−3)2+(5−k)(3−25k−3)2)/5=
=(k*(2−25k)2+(5−k)(25k)2)/5
Dostajesz wielomian 3 stopnia, który ma być równy 0,96
Z tego wyliczasz k −− pewno wyjdzie więcej, więc wybierasz k naturalne <3, bo piątek jest
mniej.
Można też od tyłu: wziąć k=1 a potem k=2 i sprawdzić kiedy wychodzi.
Może ktoś jeszcze pokaże łatwiejszy sposób.
Co do pytania powyżej −− średnią ważoną liczy się tak, jak ja podałem −− twoja jest błędna
26 mar 15:02
Kasia: | | 3 | |
skąd się wzięło to k+3− |
| k bo za bardzo nie rozumiem?
|
| | 5 | |
pokaze Ci moje obliczenia co do zad. 4 , tak mi latwiej ciut, i powiedz mi ewentualnie, w
ktorym miejscu zle rozumuje.
Standard
0,4 * 20 = 8 − tyle osob dalo 6 pkt
0,2*20 = 4 − tyle osob dalo 7 pkt
0,3*20 = 6 − tyle osob dalo 8 pkt
0,1*20 = 2 − tyle osob dalo 10 pkt
| | (8*6)*2 + (4*7)*2 + (6*8)*2 + (2*10)*2 | |
Srednia wazona = |
| = 33,5
|
| | 2+2+2+2 | |
to samo zrobilam z Wyzywieniem
i chcialam juz majac gotowe te srednie wazone dodac do siebie + x i podzielic przez 3, co jest
nie tak?
26 mar 15:31
Kasia: juz wiem skad sie wzielo to z k z 1. zadanka

tylko prosilabym o przejrzenie tego co
napisalam i komentarz
26 mar 15:38
Kasia: kurcze, wyliczylam do konca to 1. zadanko i wyszla mi delta ujemna


a obliczenia sa dobre
raczej..
26 mar 15:45
MQ: I wychodzą ci bzdury −− jak średnia może być większa od wartości największej?
Średnia ważona była liczona dopiero po wyliczeniu średnich z ocen.
Średnia ważona była liczona z uzyskanych średnich.
Licz tak, jak ja −− szybko i prosto −− oczywiście chodzi mi o zad 4., bo w zad. 2 moim sposobem
jest trochę liczenia.
26 mar 15:47
MQ: Wychodzi w końcu równanie:
2k2−10k+12=0
k1=2 i k2=3 (to drugie odrzucamy, bo trójek ma być więcej)
26 mar 16:14
MQ: Nawet prościej: k
2−5k+6=0
26 mar 16:16
Kasia: dopiero teraz jestem z powrotem. Sluchaj, podesle Ci moje rozwiazania, ok? i moze Ty doszukasz
sie bledu, bo sie tyle naliczylam i na nic
26 mar 17:14
Kasia: mamy etap:
| | 2 | | 2 | | (k*(2− |
| k)2 + (5−k)( |
| k)2 | | | 5 | | 5 | |
| |
| = 0,96
|
| 5 | |
| | 8 | | 4 | | 4 | |
(k*(4− |
| k + |
| k2) + (5−k) * |
| k2= 4,8
|
| | 5 | | 25 | | 25 | |
| | 8 | | 4 | | 20 | | 4 | |
4k − |
| k2 + |
| k3 + |
| k − |
| k3 = 4,8
|
| | 5 | | 25 | | 25 | | 25 | |
| | 8 | | 20 | |
− |
| k2 + |
| k+4k = 4,8
|
| | 5 | | 25 | |
| | 8 | | 24 | |
− |
| k2 + |
| k − 4,8 = 0 / *5
|
| | 5 | | 5 | |
−8k
2 + 24k − 24 = 0 /:8
−k
2 + 3k − 3 = 0
Δ= 3
2 − 4 *(−1)*(−3) = 9−12 = −3
proszę, znajdz ten blad
26 mar 17:29
Kasia: ponawiam żebyś MQ zauważył
26 mar 17:43
MQ: Masz błąd: ma być 2025k2, a nie 2025k
26 mar 17:47
Kasia: yeeeeaah

wyszło, wyszło, wyszło, wyszło

!


nawet nie wiesz jak bardzo jestem Ci
wdzięczna za pomoc

jeszcze tylko powroce do 4. zadanka i na tym koniec.
dziwne jest to,ze mamy informacje w zadaniu,ze 20 osob bralo udzial w tej 'ankiecie', a nigdzie
tego nie uwzgledniasz.. w ogole juz nie wiem jak sie liczy ta wazona srednia itd, juz wszystko
mi sie miesza.. jest jakis prosty sposob zeby wiedziec co mam przyjmowac za wartosc, co za ta
krotnosc/wage itd? a co w mianowniku dawac?.. blagam o wytlumaczenie tego na chlopski rozum :
(
26 mar 18:15
Kasia: ponawiam
26 mar 18:41
Kasia: ponawiam
26 mar 19:02
MQ: Liczba osób nie jest potrzebna, bo dla x
s i x
w masz podane na wykresach częstotliwości
względne, więc x
s i x
w liczyłem tak, jak podałem. To też były średnie ważone −− wagą tu jest
odwrotność częstości względnej.
Gdyby było podane tyle osób, taka ocena, a tyle osób, taka ocena, to wagą dla każdej oceny
byłaby liczba oddanych na nią głosów−− a potem musiałbym dzielić przez sumę wag, czyli liczbę
osób −− u nas 20.
Załóżmy, że dla wartości a b c masz wagi w
a w
b w
c, wtedy średnia ważona jest:
| | a*wa+b*wb+c*wc | |
śr= |
|
|
| | wa+wb+wc | |
| | wa | | wb | | wc | |
=a* |
| +b* |
| +c* |
|
|
| | wa+wb+wc | | wa+wb+wc | | wa+wb+wc | |
a te tworki:
| wa | |
| , to są właśnie częstości względne.
|
| wa+wb+wc | |
Częstości względne właśnie były liczone w ten sposób: liczba ocen dzielone przez liczba osób.
Nie musieliśmy tego robić, bo zrobił to ktoś za nas i podał na wykresach.
Na wykresie drugim też masz podane częstości względne −− tyle że w postaci wykresu kołowego.
Najpierw więc liczyłem średnie ważone x
s i x
w korzystając z częstości, a potem średnią ogólną
jako średnią z bezpośrednio podanych wag (mnożysz przez wagi −− u nas kolejno 2, 3, 5 −− i
dzielisz przez sumę wag −− u nas 10).
26 mar 20:08
Kasia: okeeej

w miarę rozumiem,dziękuje bardzo za ładne i konkretne wyjaśnienie

czy bedziesz
jeszcze jakos do 22 na forum? jeśli tak to do tej pory wylicze tamto zadanko wedlug Twojego
zaprezentowanego sposobu i bylabym wdzieczna za sprawdzenie czy wszystko gra

tak dla
pewnosci

teraz niestety musze zejsc z komputera, ale tak jak mowie, do 22 na pewnot tutaj
zamieszcze obliczenia.
26 mar 20:57
MQ: Zajrzę po 22.
26 mar 20:59
Kasia: nie wiem czy rozwiazywales to czy nie,jesli tak, to podam odrazu wynik i zaraz podam obliczenia
w razie gdybys nie obliczal, zeby sprawniej poszlo

wyszlo mi x = 7,6
26 mar 22:02
Kasia: Xs = 0,4*6 + 0,2*7 +0,3*8 + 0,1*10 = 7,2
Xw = 0,2*8+0,2*4+0,6*6= 6
| 7,2*2+6*3 + 5x | | 14,4+18+5x | |
| = |
|
|
| 10 | | 10 | |
32,4 + 5x = 70,4
5x = 38 /:5
x=7,6
26 mar 22:04
MQ: Przeliczyłem, dobrze.
26 mar 22:13
Kasia: JUUUUUPI!

bardzo Ci dziękuję, naprawdę ogromnie mi pomogłeś

obym już bez problemu sobie poradziła na sprawdzianiku

Życzę miłego wieczorku
26 mar 22:17