oleQ: Witam, bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania, nie mogę sobie sam dac rady.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Dla jakich wartości parametru m wielomian W(x)=2x4 - 2x3 - 6x2 +10x + m ma pierwiastek
trzykrotny?
11 maj 16:01
Edward: hymm na pewno dla m = -4 wtedy masz 2(x-1)
3(x+2) czyli 1 jest pierwiastkiem potrójnym,
ale to była metoda prób i błędów, pewnie są inne wartości m
11 maj 16:53
oleQ: Znalazłem rozwiązanie tego zadania:
http://www.matematyka.pl/66841.htm
Ale nie rozumiem jednej rzeczy, gdy obliczam a to robię to powstaje mi rownanie
kwadratowe i a1=1, a2=-1/2
Czemu odrzucam a=-1/2 ? Pierwiastek musi być całkowity?
11 maj 16:58
Edward: hymm nie chce mi się tego analizować ale tam musi gdzieś być błąd bo dla m = 4 a nie
-4

. Żeby 1 był pierwiastkiem wielomianu suma wszystkich współczynników musi być równa
0, a dla 4 suma współczynników jest równa 8
11 maj 17:12
bober: ja bym to policzył przez pochodne,tzn ze w(x)=0, w'(x)=o, w''(x) = 0
12 maj 16:40