pochodne cząstkowe drugiego rzędu
ka10: Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłem.
Oblicz pochodne cząstkowe drugiego rzędu
f(x,y)=yln(xy)
f'x=y/x
f'y=ln(xy)
f"xx=−y/x2
f"yx=1/x
f"yy=1/y
f"xy=1/x
25 mar 18:34
Artur z miasta Neptuna:
fx źle
fy źle
reszty nie ma co sprawdzać
25 mar 18:37
Artur z miasta Neptuna:
wybacz
f
x dobrze
| | 1 | |
fy = ln(xy) + y |
| *x = ln(xy) + 1 |
| | xy | |
25 mar 18:39
ka10: to ile powinno wyjść?
25 mar 18:39
ka10: no tak o 1 zapomniałem
25 mar 18:40
Artur z miasta Neptuna:
róznica może niewielka ... ale inne punkty podejrzane o ekstremum Ci wyjdą wtedy
25 mar 18:40
ka10: aha, rozumiem. A reszta jest już dobra?
25 mar 18:43
Artur z miasta Neptuna:
tak ... reszta jest dobrze
25 mar 18:45
ka10: ok, to dzięki wielkie za sprawdzenie
25 mar 18:46