matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Michał:
Rozwiąż równanie:
1
cos
2
3x−
cos3x=0
2
1
1
sin
2
(
x)+1=2sin(
x)
2
2
ctg
3
x=3ctgx
25 mar 18:14
Eta:
1
1
1/ cos3x( cos3x−
)=0 ⇒ cos3x=0 v coe3x=
2
2
dokończ.........
x
2/ podstaw za sin
= t, dla t€ <−1,1>
2
i rozwiąż równanie t
2
−2t+1=0 ⇒ (t−1)
2
=0 ⇒ t=1
x
sin
= 1
2
dokończ 3/ założenie , ze względu na ctg : sinx≠0 ctgx( ctg
2
x−3)=0 ctgx(ctgx−
√
3
)(ctgx+
√
3
)=0 ctgx=0 v ctgx=
√
3
v ctgx= −
√
3
dokończ
25 mar 18:32