matura pazdro 2012 funkcja wymierna
bajkaka: zadanie z próbnej matury rozszerzonej Pazdro ze strony
http://www.tomaszgrebski.pl/viewpage.php?page_id=13
prosiłabym o pomoc krok po kroku:
| | 2+x | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| , x należy do R\{4} |
| | 4−x | |
a)Wyznacz wszystkie punkty należące do wykresu f, których obie współrzędne są liczbami
pierwszymi
b) Podaj zbiór argumentów, dla których f przyjmuje wartości nieujemne
| | lf(x)l | |
c) naczkicuj wykres funkcji g, jeśli g(x)= |
| |
| | f(x) | |
mam kłopot z narysowaniem wykresu
| | 6 | |
jeśli dobrze wyliczyłam to po przekształceniu f(x)= |
| −1 |
| | 4−x | |
proszę o pomoc
25 mar 17:26
Aga1: Rozpatrujesz 3 przypadki
x<−2, x∊(−2,4), x>4
25 mar 17:36
bajkaka: ale czemu tak? bo nie rozumiem skąd się wzięły nagle te moduły?
25 mar 17:39
bajkaka: ktoś wytłumaczy, albo pomoże w niedzielne popołudnie ?
25 mar 17:46
bajkaka: pomocy
25 mar 18:44
Eta:
| | |2+x| | |
Skoro masz |f(x)| ⇒ |
| |
| | |4−x| | |
dalej tak, jak podała Ci
Aga1
25 mar 18:52
bajkaka: ale nie wiem jak zrobić wykres tej funkcji, w punkcie c wiem jak policzyć, mam problem z
narysowaniem tej funkcji, zawsze mam problem z rysowaniem

myślałam, ze to się odnosi do
któregoś z piewszych punktów
25 mar 19:11
Eta:
| | −(x+2) | | 4−x | |
1/dla x <−2 f(x)= |
| * |
| = 1 |
| | −(4−x) | | 2+x | |
| | x+2 | | 4−x | |
2/ dla x€ (−2,4) f(x)= |
| * |
| = −1 |
| | −(4−x) | | x+2 | |
| | x+2 | | 4−x | |
3/ dla x >4 f(x)= |
| * |
| = 1 |
| | 4−x | | x+2 | |
teraz maluj części funkcji stałych w tych przedziałach
25 mar 19:21
Eta:
25 mar 19:25
bajkaka: dziękuję bardzo!
a mam pytanie do podpunktu a). jak wo obliczyć?
25 mar 19:48
Eta:
| | 6 | |
f(x)= |
| −1 dzielniki całkowite liczby 6 : {1, −1, 2, −2, 3,−3, 6, −6} |
| | 4−x | |
to: 4−x= 1 ⇒ x= 3 −−pasuje bo jest liczbą pierwszą to f(3)= 6−1= 5 −− też l. pierwsza
P(3,5)
jedź dalej:
4−x=−1
4−x= 2
itd ......... ( wybierz tylko te dla których obydwie współrzędne są liczbami
pierwszymi
25 mar 19:58
Justyna: | | 6 | |
skąd wiadomo, że f(x)= |
| −1 ? |
| | 4 − x | |
27 kwi 12:49