Trygonometria.
Baś: Witam

Napotkałam kolejne trudne (dla mnie) zadanie.
Wykonaj wykres funkcji:
f(x)= sinx* |sinx| +cosx *|cosx|
Od czego tu w ogóle zacząć? Jakieś przedziały, czy coś?
25 mar 17:20
Godzio:
Wstyd robić
25 mar 17:21
Baś: To nie rób
25 mar 17:22
Godzio:
Rzemieślnicza robota. Narysuj sinx i cosx w jednym układzie współrzędnych. Zaznacz przedziały
gdzie obie funkcje są dodatnie (to najprościej) wtedy f(x) = 1, później oba ujemne, wtedy f(x)
= −1
i później zmiennie, dostaniesz f(x) = ± cos2x
25 mar 17:23
Godzio:
Tak nasz profesor mówi, na "proste zadania" −− "wstyd robić"

.
25 mar 17:24
Godzio: Aż na kartce zrobię
25 mar 17:25
krystek: tak jak piszesz od przedziałów. Popatrz gdzie obydwie są dodatnie wówczas wartośc =1
gdy obydwie ujemne wówczas −1
i następnie przeciwne zaki. Dasz radę!
25 mar 17:25
Baś: Załapałam, skąd to powiedzonko.

...
W zasadzie, właśnie od narysowania w jednym układzie współrzędnych zaczęłam i skończyłam.
Myślałam, że można tu zastosować jakiś super−fajny sposób, zamiast tyyylu przedziałów.
(ale dla mnie i tak trudne

)
25 mar 17:26
Baś: dla sinx<0 i cosx>0 −> f(x)=cos2x
dla sinx>0 i cosx<0 f(x)=−cos2x
I te fragmenty cosinusoidy mają być zwyczajnie 2−krotnie zwężone?
25 mar 17:38
Godzio:
Tak
25 mar 17:48
Baś: Super, w praktyce chyba nie opłaca się nad tym myśleć, tylko trzeba połączyć fragmenty, które
już mamy

To ja pracuję dalej

Zostały mi takie "niedobitki" z tych zadań.
25 mar 17:51
Baś: Jeszcze jedno− ostatnie

Rozwiąż równanie:
sin
2x+
√3cos
2x=(
√3+1)sinx cosx
Nie mam zielonego pojęcia jak zrobić
pierwszy krok ...
25 mar 18:12
Baś: Doszłam do postaci :
i kaputt
25 mar 18:36
elpe: oj Basiek ta twoja trygonometria

sin
2x+
√3cos
2=
√3sinxcosx+sinxcosx
sin
2x−sinxcosx +
√3cos
2−
√3sinxcosx=0 teraz ładnie pięknie cos widać

sinx(sinx−cosx) −
√3cos(sinx−cosx) aa mysle ze dalej nie ma sensu pisac bo dasz rade
25 mar 18:58
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 3 − √3 | |
−(−1 + 1 − 2sin2x) * |
| − |
| * 2sinxcosx = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 − cos2x − sin2x = 3 −
√3
sin2x + cos2x =
√3 − 2
| | π | |
√2sin(2x + |
| ) = √3 − 2 |
| | 4 | |
| | π | | √6 − 2√2 | |
sin(2x + |
| ) = |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | √6 − √2 | |
Sprawdź obliczenia, bo sin15 = |
| |
| | 2 | |
| | 2 − √3 | |
Powinnaś mieć: sin2x − sinxcosx = |
| |
| | 2 | |
25 mar 19:01
Baś: Elpe − miałeś się uczyć. Ale i tak dzięki.
Moje obliczenia są jakieś 10x bardziej skomplikowane. Kiedy ja się nauczę wymnażać przez
nawiasy, żeby było prosto?
Godzio − jesteś wielki i niezrozumiały

Ale też dziękuję
25 mar 19:05