Zbiory
mm22: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej y=x2+4
a)(−4,+∞)
b)(−2,+∞)
c) (2,+∞)
d) (4,+∞)
Jak zacząć
25 mar 17:18
krystek: Zobacz gdzie jest wierzchołek paraboli, w jakim punkcie na osi OY
25 mar 17:20
mm22: (0,4) tak
25 mar 17:22
Eta:
tak

i ramiona paraboli do góry
to ZW=
<4,
∞) ( a takiej odp; nie masz ... sprawdź czy dobrze podajesz warianty
25 mar 17:29
mm22: Ja dobrze podaję... ale Pani się źle odbiło i ma inne warianty niż w książce

Przeprawiłam i
jest taka odpowiedź

Eta mam jeszcze pytanie co do pierwszego bo nie mogę rozgryźć dlaczego
i skąd liczby się wzieły... wytłumaczysz
25 mar 17:33
mm22: Czy to jest tak że najpierw rozwiązujemy równanie wartości bezwzględnej w nawiasach a potem
malujemy na osi i tyle oczek co za równa się lecimy w prawo i lewo
25 mar 17:37
Eta:
Dokładnie tak jak myślisz
25 mar 17:40
mm22:

Mam problem jeszcze z zadaniem o polu bocznym stożka. Kąt rozwarcia 60 stopni a wysokość h=4√3
25 mar 17:48
Eta:

ΔABC jest równoboczny o boku dł 2r
tworząca stożka |BC|= {AC|= 2r
| | a√3 | |
h(Δrównobocznego) = |
| |
| | 2 | |
skoro H= 4
√3 to więc l=2r= 8 czyli r=4
P
b= πrl =...........
25 mar 18:03
mm22: 32 π wielkie dzięki

Wszystko jasne teraz.
25 mar 18:06
Eta:
Na zdrowie ...
25 mar 18:11
mm22: Zbiór wartości to x czy y?
25 mar 18:20
Eta:
Zbiory oznaczamy wielkimi literami
Y −−− zb. wartości y −−− wartość
25 mar 18:23
mm22:

No to ja już nie wiem

Jak będzie na tym wykresie

Mam wyznaczyć:
a) zbiór wartości funkcji
b) przedział max długości dla której jest rosnąca
Moje odp:
a) y=<−4,8>
b) f rosnąca dla x ∊ (−2,2)
25 mar 18:41
mm22: Sprawdzi ktoś

?
25 mar 19:23
Eta:

Nie podałeś tych wartości na osi OY ( więc nie wiem co tam jest?
ZW= < ... ,.... >
25 mar 19:35
Eta:
b) przedział "max" czyli obustronnie domknięty
to x€ <−2, 2>
25 mar 19:37
mm22: Sorki, mój błąd ale wiem ocb

Dzięki jeszcze raz
25 mar 19:50