matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma - ciąg arytmetyczny
mm22:
Co zrobiłam źle: Zadanie mam: w ciągu arytm. a1=5 oraz a40=25. Wtedy suma S40=a1+a2+.....+a39+a40 jest równa: a) 585 b) 600 c) 1200 d) 575 Ja zrobiłam tak: S40 = 40(5+25)/2 S40 = 1000+100 = 1100
25 mar 17:09
Aga1:
40
S
40
=
*30=20*30
2
25 mar 17:11