zad
fiz: Kamień rzucono z wysokości 15m z prędkością początkową 20m/s pod kątem 30° do poziomu. W jakiej
chwili wartość prędkości będzie równa 25m/s? Na jakiej wysokości będzie wówczas kamień?
Przyjąć g=10m/s2.
25 mar 16:37
fiz: 2.Balon o masie M opada w dół z prędkością v. Jaką masę balastu należy z niego
wyrzucić, aby zaczął się on wznosić z tą samą prędkością? Na balon działa siła
wyporu powietrza W. Wskazówka: na balon działa siła ciężkości, siła wyporu
powietrza i siła oporu ośrodka proporcjonalna do prędkości
25 mar 16:45
fiz: 3.Siła działa na ciało o masie 3kg, tak że położenie ciała zależy od czasu, zgdonie z
równaniem: x = 3t – 4t2 + t3 [m]. Oblicz pracę wykonaną nad ciałem przez tę siłę,
w przedziale czasu od t=0 do t=4s. Wskazówka: wyznacz prędkość ciałą w chwili
początkowej i końcowej.
25 mar 16:46
fiz:
25 mar 17:02
fiz:
25 mar 17:11
fiz:
25 mar 19:54