wyznacz miejsce zerowe podanej funkcji
wioletta: dane jest równanie funkcji liniowej:−2x+3y+9=0
a) wyznacz miejsce zerowe podanej funkcj
25 mar 16:27
Beti: czyli y=0: −2x+9=0 → x=...
25 mar 16:32
wioletta: a jak to się po kolei liczy?
25 mar 16:35
wioletta:
25 mar 16:36
a3.: x=4,5
25 mar 16:39
a3.: jeśli się zdać na rozumowanie Beti, to:
−2x+3y+9=0 /−3y
−2x+9=−3y / *(−1)
2x−9=3y / :3
| | 2 | |
a w miejscu zerowym y=0 więc |
| x−3 musi się równać 0 |
| | 3 | |
2x=9 / :2
x=4,5
25 mar 16:42
wioletta: wielkie dzięki
25 mar 16:51